Stäng fönster Linköping kn, BJÖRKEBERG 1:15 BJÖRKEBERGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BJÖRKEBERG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger nära ett vägskäl en dryg mil väster om Linköping. Den är placerad på en svag höjd med vid utblick över slättlandskapet. De s.k. humparna nordost om kyrkan hyser ett stort gravfält. Den omges av prästgård, en fd skola samt några villor. Närmast kyrkan finns ett församlingshem och ett bisättningskapell.

Den äldsta kända klockstapeln byggdes 1641 av Måns Jönsson i Mjölorp, medan den nuvarande nybyggdes efter en brand 1741.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare absidkor och en sakristia på korets nordsida. I väster ett timrat vapenhus. Större delen av långhuset samt absidkoret uppfördes under tidig medeltid, sannolikt 1100-talet. Även sakristian är ett senare medeltida tillägg. Kyrkan har vid okänd tidpunkt förlängts i väster (enligt Broocman gjort i "urminnes tid"). År 1567 skadades och plundrades kyrkan av danskarna under Daniel Rantzaus befälskap, några större förändringar till följd av detta synes dock inte ha skett. Ett troligen senmedeltida vapenhus i söder revs 1804. Det nuvarande, timrade vapenhuset härrör sannolikt från 1700-talets senare hälft.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören är putsad i ljust gult. Långhuset kröns av en takryttare av trä målad omväx-lan-de i rött och vitt och med lanterninuppbyggnad, som avslutas med en spira. Takryttaren byggdes 1762-63 av Petter Frimodig. Alla tak är spånade, även spiran. Kyrkan exteriör och interiör präglas delvis av förändringar från år 1798, under stiftsbyggmästare Casper Seurlings ledning. Nya och större fönster bröts upp, tre till antalet på långhuset. Ingång i väster via vapenhuset samt direkt till koret i söder. På 1200-talet vidgades triumfbågen och interiören fick en första, senromansk, målnings-skrud, som delvis bevarats. Kyrkan kryssvälvdes på 1400-talet och valven målades av en konstnär tillhörig Risingemästarens skola. Långhusets ersat-tes 1798 med ett flackt svängt brädvalv. Vid restaureringen 1945 framtogs de fragmentariskt bevarade kalkmålningarna från 1200- och 1400-talen. I synnerhet de äldre målningarna är av intresse, eftersom få har bevarats från denna tid i Östergötland. I korets nordvägg finns ett för Östergötland ovanligt inbyggt medeltida sakramentsskåp tillverkat av en urholkad trästock. År 1728 anskaffades predikstolen, den målades 1798 och avfärga-des igen 1945. Altarprydnaden är en modern ikontriptyk målad 1987 av Marice Sariola. Bänkinredningen är sluten.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkans 1330-talsskulptur föreställande S:ta Katarina av Alexandria har förlorat sitt attribut och sitt huvud. Dopfunten är från 1877.