Stäng fönster Uppsala kn, KNUTBY 3:1 KNUTBY KYRKA

Historik
Knutby kyrka är byggd i slutet av 1200-talet som en rektangulär salkyrka. Sakristian i norr är tillbyggd på 1300-talet liksom vapenhuset i söder. Murarna är uppförda i gråsten med inslag av tegel i fönsteröppningar och gavelrösten. I vapenhuset finns en ursprunglig, spetsbågig sydportal med putsad tegelomfattning. Kyrkan har även haft en likadan västportal men den murades igen redan på 1400-talet, när valven slogs. Portomfattningen i tegel finns dock kvar. När kyrkan skulle välvas, var man tvungen att mura två mittpelare för att bära upp valven eftersom den är så bred. Kyrkan blev därigenom tvåskeppig. Tidigare hade kyrkan haft ett högt trätunnvalv. Spåren av det ses på vinden. Putsen på gavelröstenas insidor följer tunnvalvets kontur. När valven murades, försvann även den gotiska trefönstergruppen i korgaveln. Rester av den kan också ses på vinden ovan valven. Fönstergruppens omfattning markerades utvändigt i putsen vid en restaurering som ägde rum 1925. På samma sätt markerades även medeltida, senare igensatta fönster i sydmuren.