Stäng fönster Berg kn, FÄSTE S:2 M.FL. FÄSTE

Historik
Boningshuset är uppfört under 1700-talets början i 1½ våning. Byggnaden är uppförd i liggtimmer, som på östra fasaden täcks med stående lockpanel. Sockeln är klädd med liggande slät panel. Västra långväggen samt de båda gavelväggarna har inte panelats. Byggnaden är omålad. Den vilar på en grund av natursten. Takt är täckt med bräder, lagda i lock. På östra långväggen finns två dörrar, båda försedda med enkla skärmtak. Den ena leder till förstugan, den andra direkt in i bryggstugan.
Boningshuset har parstugans form men är egentligen sammanbyggd med bryggstugan. Det finns ingen dörr mellan bryggstugan och förstugan eller kammaren. Bryggstugan har golv och tak av breda bräder, en murad och kalkad bakugn med öppen spis, en väggfast bänk. Väggarna har inte panelats och fönsteromfattningarna är raka och enkla.
Dörren från förstugan till storstugan har tre speglar, medan dörren till kammaren har fyra. Dörren mellan storstugan och kammaren har fyra speglar. Såväl i kammaren som i storstugan finns öppen spis med träpanelad fot. Golv och tak består av breda bräder. Väggarna har försetts med panel av liggande bräder. I storstugan har såväl väggar som tak målats i gråblå kulör. På storstugans väggar finns rester av en papperstapet med mönster i gulorange på blå botten. Fönstren har alla, utom ett, tolv rutor och rundade mittstolpar. Fönster saknas för båda våningarna i byggnadens gavelväggar.

KÄLLA: Byggnadsminnesförklaring, 1983-03-24