Stäng fönster Tanum kn, MJÖLKERÖD 1:1 MJÖLKERÖDS GÅRD

Historik
Mjölkeröd är en gård med gamla anor och bebyggd sedan mitten av 1500-talet. När Bohuslän var en del av Norge tjänade den som fogdegård. Vid det svenska maktövertagandet övergick gården till att bli ett rusthåll - brukaren var skyldig att rusta två dragoner. 1794 såldes gården till kyrkoherden i Tanum Gomer Brunius som gjorde betydande insatser för jordbrukets utveckling. Mest känd är kanske hans introducering av potatis till trakten.
Mjölkeröds gård domineras av den stora mangårdsbyggnaden uppförd 1826 i tegel i två våningar och är såväl exteriört som interiört mycket välbevarad. Tillsammans med ekonomibyggnaderna, utgör gården en sluten enhet. Därtill kommer ett stenmagasin och en källarvind som sannolikt uppförts redan under 1600-talet. En välbevarad gårdssmedja kompletterar ytterligare bilden av en bohusländsk storgård.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län, 1989-12-11, Dnr 221-6403/89

Övriga byggnader som magasin, stallbyggnad, ladugård samt mindre förrådsbyggnader tillkom i samband med att mangårdsbyggnaden gavs nuvarande utformning.

Strax nordöst om trädgården och huvudbyggnaden finns en bäck som förr var uppdämd och bildade en damm. I anslutning till denna fanns en vattenkvarn.

I trädgården planterade Brunius 2 000 fruktträd och en mängd bärbuskar. Han lät även plantera alléer, anlägga gångar och mura terrasser. Han byggde två tegelbruk där teglet brändes till huvudbyggnaden.

KÄLLA: KMV program 1984