Stäng fönster Sundsvall kn, PROSERPINA 5 HOTELL KNAUST

Historik
Hotel Knaust uppfördes på det efter stadsbranden 1888 tomma kvarteret Proserpina. Byggherre var källarmästare G.F. Knaust och arkitekt Sven Malm. I oktober 1891 kunde de första gästerna tas emot. Byggnaden har fyra våningar med putsade, rikt ornerade gatufasader i nyrenässans, avfärgade i ljusgrått med vita omfattningar. Huvudingången ligger i det avfasade hörnet, vilket i fasadkompositionen framhävs genom kolonner vid ingången i bottenvåningen, halvkolonner och pilastrar i övriga våningar samt hörntornet. Här har Malm skickligt utnyttjat möjligheterna med en hörningång och en diagonalt placerad vestibul. Den berömda trappan av vit carraramarmor är solfjäderformad. Det nedersta segmentformade trappsteget ligger i en stor cirkelformad trapphall och trappans krön i en mindre rotunda. I bottenvåningen ligger den stora spegelsalen med glastak målat av sundsvallskonstnären C.A. Wallin. Matsalen - likaså i bottenvåningen - har hög mörk träpanel på väggarna med intarsiaemblem anspelande på näringsliv och kultur i Sundsvall. Fasaderna restaurerades 1975. I samband med att hotellverksamheten lades ned skedde invändiga ändringsarbeten 1979 då patentverkets bolagsbyrå inrymdes här. I slutet av 1980-talet pågick diskussioner om att på sikt återuppta hotellverksamheten.