Stäng fönster Örnsköldsvik kn, NÄTRA PRÄSTBORD 1:4 NÄTRA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NÄTRA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omnämnd 1314 (DS 1946).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen omfattar bygden omkring Nätraån i den östligaste delen av landskapet. Den befintliga kyrkan ligger för sig i närheten av tätorten Bjästa på en höjd öster om Nätraån. Stegporten från 1833 har smide av Per Östman i Ry, Nora. Vid kyrkan ligger prästgården, församlingshemmet och hembygdsgården. Ruinen efter den medeltida kyrkan ligger ca 700 m sydost om den befintliga kyrkan. Traditionen omtalar en träkyrka strax öster om den medeltida kyrkoruinen. Kyrkbacken i Sel utpekas också som möjlig äldre kyrkplats.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida salkyrka av gråsten, bevarad som ruin. Kyrkan har haft sakristia och vapenhus. Kyrkan har haft två tegelvalv och även vapenhuset har varit välvt. En större reparation av kyrkan har sannolikt ägt rum under 1690-talet; möjligen var det då som en rund strävpelare tillfogades i sydöstra hörnet. Den medeltida stensakristian har vid någon tidpunkt ersatts av en ny sakristia av trä, troligen under 1700-talet och av Pehr Zackrisson i Kubbe, Anundsjö. Av medeltida inventarier finns ett lavatorium i Statens historiska museum samt skulpturer från ett altarskåp, troligen från tidigt 1400-tal, som förvaras i Länsmuseet Murberget. En dopfunt från 1700-talet är överförd till den nya kyrkan.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Stenkyrka på ny plats, uppförd 1805-07 efter ritningar av Simon Geting, något reviderade av ÖIÄ. Rektangulär kyrka med sakristia i en smalare, halvrund utbyggnad bakom koret samt torn i väster. Vid en restaurering 1946-47 efter förslag av arkitekt Bengt Linnarsson entresolerades sakristian och fick en ny ingång, samtidigt som toalett och kapprum installerades i vapenhuset/tornet.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar har rusticerade hörnkedjor. Tornet har en konsolfris under det flacka torntaket, som bär tornur, och kröns av en öppen lanternin. Långhuset täcks av sadeltak och sakristian av en lägre halvkupol. Ingångar finns i väster samt mitt på långsidorna. Kyrkorummet täcks av ett flackt, vitstruket tunnvalv av trä. Inredningen är praktfull och välbevarad. Korväggen pryds i hela sin bredd av en målad skenarkitektur med inslag av grisaillemålningar, komponerad och utförd 1847-48 av Olof Hofrén. Den ursprungliga altaruppsatsen som fortfarande är i bruk, består av halvkolonner och ett rakt bjälklag på vilket Lammet med segerfanan vilar. Mellan kolonnerna står korset med svepduk. En predikstol från 1720-talet ersattes 1814 av den nuvarande, utförd av Pehr Dahlqvist från Nora och målad och förgylld av Olof Hofrén. Dopfunten från den gamla kyrkan är snidad av Måns Gran från Härnösand 1728. Orgeln från 1858 har fasad och målning av Lars Erik Hofrén, som troligen också stått för utsmyckningen av läktarbarriären. Kyrkan har en sluten bänkinredning i fyra kvarter År 1990 togs en del av bänkinredningen bort av ingenjör Lennart Kjellberg, Norrköping, och under läktaren inreddes hela utrymmet. Ett textilskåp anordnades i sakristians övre plan.