Stäng fönster Gotland kn, KLINTE ROBBJÄNS 1:36 ROBBJENS

Historik
Gården Robbjäns ligger utmed Värsändevägen, med Klinte kyrka väl synlig över slättlandskapet ca en kilometer mot nordost. Gården är traditionellt uppdelad i lillgård och storgård, avgränsade med ett enkelt slanstaket. På lillgården finns en tvåvåningsenkelstuga som är sammanbyggd med en lägre källare. Innan manbyggnaden uppfördes fanns, enligt uppgift, ett 1600-talshus på platsen. Möjligen består delar av den befintliga byggnaden, som är uppförd omkring 1830, av rester efter det äldre huset.
Öster om, och vinkelställt mot källarhuset står en flygel som till hälften är byggd i trä, till hälften i pinnmursteknik. Byggnaden, eller åtminstone delar av den, kan vara äldre än manbyggnaden.
Storgården domineras av en välbyggd ladugård i vinkel, uppförd 1931 i sten med foderloft av trä under plåttak. Här finns ytterligare en uthusbyggnad, i sten och trä från 1900-talets första årtionden - det tidigare svinhuset som på senare tid används som enkel snickarbod och verkstad. Skymda bakom dessa två byggnader finns flera enkla uthus i trä, såsom traktorgarage, en sammanbyggd snickar- och redskapsbod samt ett avträde.
Robbjäns har av allt att döma varit etablerad och brukad åtminstone sedan 1600-talet. Gården har en typisk traditionell gotländsk gårdskaraktär, med en rad funktionsbyggnader från olika perioder som efterhand uppförts då nya behov uppstått eller produktionssätten utvecklats.
Manbyggnaden vid Robbjäns är ett av få bevarade exempel på ön som på ett tydligt pedagogiskt sätt åskådliggör ett ofullbordat övergångsstadium i stenhusens traditionella, kontinuerliga byggnadsutveckling. Vid Robbjäns kunde avsikten att bygga till bostaden från enkelstuga till parstuga i två hela våningar inte fullföljas.
Manbyggnaden har undgått större förändringar och har såväl interiört som exteriört till stora delar behållit en tydlig 1800-talsprägel. En del mindre anpassningar och tillägg från 1900-talet, såsom filosofiska citat, andra dekorationer och köksinredning bidrar till de kulturhistoriska värdena. Med den väl bibehållna anslutande, lägre källaren har byggnaden därmed mycket stora byggnadshistoriska värden.
Motsvarande värden återfinns till stor del även i flygeln som idag, främst invändigt, bevarar en ålderdomlig karaktär med en blandning av olika byggnadstekniker.
Tillsammans och var för sig har byggnaderna även samhälls- och socialhistoriska samt arkitekturhistoriska värden som förstärks av stora pedagogiska värden.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring (BM) av fastigheten Gotland Klinte Robbjäns 1:36, Länsstyrelsen Gotlands län, 2006-09-08, Dnr 432-6247-04