Stäng fönster Stockholm kn, SPERLINGENS BACKE 56 STUREBADET

Historik
I samband med Ladugårdslandets expansion uppfördes en badanläggning vid Stureplan. Byggherre var Stockholms Badhus AB med den kände badläkaren professor Carl Curman som verkställande direktör.
De slutliga ritningarna till fasader och vänthall utfördes av arkitekterna Magnus Isaeus och Carl Sandahl med den unge Gustaf Wickman som medhjälpare; Sturebadet är det första byggnadsverk som dennes namn är förknippat med. Planer och övriga inredningar ritades av arkitekten P.G. Sundius efter skisser av den konstnärligt lagde Curman. Järnkonstruktionerna har överingenjör C.A. Lindvall vid Bergsunds mekaniska verkstad till upphovsman. Sturebadet öppnades i maj 1885.
Den smala, rikt artikulerade putsfasaden i fem våningar har framspringande sidorisaliter, i vindsvåningen krönta av segmentfrontoner. Fasaden är influerad av renässanspalatset Vendramin-Calegri i Venedig; byggnadsnämndes villkor för badets uppförande var nämligen att dess ytter på ett värdigt sätt skulle ansluta till den angränsande paradbebyggelsen. Byggnadens funktion skulle inte få avläsas i exteriören.
Interiören utformades efter antika förebilder. I vänthallen eller atriet - som får sin belysning genom ett glastak - finns en festlig, rikt utformad renässansarkitektur. En simhall i två våningar tillbyggdes 1903 efter ritningar av arkitekterna Sigge Cronstedt och Hjalmar Molin. Den är inredd i jugendstil med fornnordiska och moriska inslag. Ett flertal förändringar i badanläggningens interiör har sedan dess ägt rum fram till badets stängning 1984.
Under pågående ombyggnad till affärs- och kontorslokaler samt inomhusgata eldhärjades byggnaden 1985 varvid simhallen förstördes till stora delar. Den har dock rekonstruerats.