Stäng fönster Ovanåker kn, VOXNA 65:7 VOXNA SMEDJA

Historik
Stångjärnssmedjan i Voxnabruk byggdes år 1893 på platsen för en nedbrunnen äldre stångjärnshammare. Järn hade då framställts vid bruket från år 1726. Smidet bedrevs till en början i form av s.k. tysksmide, men vid 1800-talets mitt gick man över till den modernare franche-comtémetoden. När den nya smedjan byggdes hade tackjärnsblåsningen vid bruket upphört sedan 1874 och tackjärn hämtasdes istället från Ljusne.
Smedjan byggdes i trä med slät rödfärgad brädpanel på en stomme av restimmer. Den ursprungliga utrustninen bestod av en franche-comtéhärd samt en mumblingshammare. År 1915 upphörde franche-comtésmidet och härden togs ur bruk.
Tiden efter första världskrigets utbrott präglades av försök med olika metoder och verksamheter innan järnbruket i Voxna slutligen lade ned.
År 1914 aqnlades en mindre, elektrisk smältugn för framställning av specialstål. För ugnens räkning gjorde en utbyggnad av smedjan vid dess östra sida, det s.k. blästerhuset, byggt i vitputsat tegel. Fram till1918 framställdes kisel ur malm från Grynåsgruvorna. Efter krigsslutet blev tillverkningen olönsam och år 1920 vidtog istället experiment med den s.k. Wibergska metoden för stålframställning. I samband med detta byggdes blästerhuset ut ytterligar, men sedan försöken upphört efter bara ett år revs den sista tillbyggnaden. Blästerhuset är nu endast försett med en mindre utbyggnad av resvirke i norr, avsedd som förvaringsutrymme.
De sista ansträningrna att hålla järnbruket igång gordes år 1923, när de nu befintliga lancashirehärdarna sattes in i smedjan. De båda härdarna var försedda med förvärmd bläster och mekaniska hjälpbrytare som drevs av elmotorer. Samtidigt ersattes mumblingshammaren av en 1 1/2 tons ånghammare. Smide bedrevs nu endast vissa perioder under året och då av smeder från Ljusne, vilkas uppgift också var att lära brukets egna smeder den nya tekniken.
Smidet upphörde helt år 1932. Därefter har smedjan stått utan anvädning, med undantag av vissa delar av byggnaden, som använts som förråd.
KÄLLA: Beslut om byggnadsminne 1989.