Stäng fönster Ragunda kn, RAGUNDA PRÄSTBORD 1:2 RAGUNDA NYA KYRKA

Historik
Ragunda nya kyrka uppfördes i sten 1846-49 av byggmästaren Frans Agathon Lindstein efter ritningar av Överintendentämbetets arkitekt Johan Fredrik Åbom. Den invigdes 1853.

Kyrkogården är utbyggd i flera omgångar och har länkats samman med kyrkogården runt gamla kyrkan under 1960-talet. Kyrkogården omges av olika typer av staket, murar och häckar på olika sidor. Huvudentrén till kyrkogården ligger mittemot kyrkans torn och består av två murade stolpar av röda huggna granitblock med smidesgrindar och ett smidesgaller ovanför där årtalet 1864 står inskrivet. På båda sidor om stigporten finns ett gjutjärnsstaket uppbyggt av olika sektioner. Mot väster lutar kyrkogården ned mot älven vilket innebär att kyrkogården är uppbyggd av terrasser. Kyrkogården har i omgångar byggts ut mot söder. Den östra kanten av kyrkogården har ett staket med murade stolpar som sammanfogas med sektioner av gjutjärn. Den senaste utvidgningen från 2000-2003 ligger söder om gamla kyrkan. Öster om sakristian ligger bårhuset från 1937 ritat av länsarkitekt Gösta Rollin.