Stäng fönster Mönsterås kn, RÅSNÄS 1:7 RÅSNÄS HERRGÅRD

Historik
Råsnäs herrgård är naturskönt belägen på en höjd med vidsträckt utsikt över Kalmarsund. Huvudbyggnaden uppfördes 1756. Byggherre var landshövdingen Thomas Carl Rappe men arkitekten är okänd. Den är uppförd av timmer i två våningar under brutet tegeltak med valmat övre fall samt reveterad och avfärgad i gult och vitt. Huvudfasaden har en gavelkrönt och urförsedd mittrisalit med kraftigt artikulerad portalparti. Byggnadens nuvarande fasadutformning tillkom under 1870-talet under friherre C F T Raabs tid, då också de låga envåningsflyglarna - pocherna - tillbyggdes. Den ursprungliga planlösningen och vissa inredningar är bevarade. Raab lät även förnya ekonomibebyggelsen samt utöka den enkelt planlagda ursprungliga barockträdgården till en stor engelsk park.
Ett stall och två arbetarbostäder av trä, panelade och grönmålade med vita snickerier, är uppförda under Raabs tid och ingår i byggnadsminnet. Tillsammans med dess och parken utgör Råsnäs en välbevarad och enhetlig äldre herrgårdsmiljö.