Stäng fönster Sundsvall kn, STÅNGOM 2:23 NJURUNDA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NJURUNDA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socknen omnämnd 1314, eget pastorat.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i den östligaste älvdalsbygden söder om Sundsvall och gränsar i söder till Hälsingland. I socknen finns två äldre kyrkplatser. Utanför bebyggelsen i Kvissle/Nolby ligger ruinen av en liten medeltida kyrka, som tolkats som en privatkyrka. Den ligger i svagt kuperad odlingsmark i närheten av en nu uttorkad bäck på Prästbolets mark. Norr om ruinen finns ett järnåldergravfält med storhögar, bl a Norrlands största, och i skogspartiet mot sydväst finns flera höggravfält, troligen från yngre järnålder. Området antas visa en kontinuerlig utveckling av en storgård från slutet av 300-talet och in i högmedeltid och utgör riksintresse.

I tätortsdelen Njurundabommen, strax öster om E4:an mot Sundsvall, står ruinen av den äldsta sockenkyrkan. Kyrkplatsen ligger lågt, ca 100 m från Ljungans södra strand. Den befintliga församlingskyrkan ligger avskilt på Stångåhöjden ovanför tätorten. Norr om kyrkan sluttar marken ned mot Stångån. Intill kyrkan ligger församlingshemmet/sockenstugan och i backarna norr och söder om kyrkan kyrkstallar från 1850-talet.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den äldsta sockenkyrkan bestod av ett romanskt långhus och mindre rakslutet kor, med samtida eller något yngre torn i väster. Norr om koret byggdes troligen en sakristia. Under senmedeltiden utvidgades kyrkan åt norr och fick formen av en salkyrka. Då uppgick tornets sydvästra hörn och sakristian i långhuset. Vid denna tid eller senare tillkom en ny sakristia och ett vapenhus. Ingångar i söder och väster. Kyrkorummet täcktes av tre stjärnvalv. Spår av målningar. Kyrkan brann på 1870-talet och har sedan dess stått som ruin. Utgrävningar på 1920-talet ligger till grund för den byggnadshistoria som här är refererad. Det finns flera inventarier bevarade från kyrkan, bland annat foten till en dopfunt, troligen från 1200-talets mitt, ett antal medeltida skulpturer, en predikstol från sent 1600-tal. En senare predikstol från 1776 och en altaruppsats från 1770 tillskrivs Johan Edler d.ä.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: På en helt ny kyrkplats uppfördes mellan 1852 och 1862 en kyrka i stort sett efter ritningar av J.F. Åbom. Byggmästare var Johan Nordell. Treskeppig basilika med högre mittskepp. Byggd i gråsten med femsidigt kor och västtorn. Tornet omges i norr och söder av trapphus, i öster motsvaras dessa rum av sakristia åt norr och ett "arkivrum" åt söder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Västtornet har på övre delen gavelformiga avslutningar åt alla fyra väderstrecken och är krönt av en åttkantig lanternin i trä med spira . Kyrkan är putsad en rosa färgton med vita detaljer i klassicistisk form och taket är plåttäckt. Exteriören tycks inte ha genomgått några större förändringar sedan kyrkan byggdes. Ingångar i väster, norr och söder. I kyrkan löper läktare längs långhusväggarna. Arkadbågar bär upp tak, mittskepp och läktare. Koret är i interiören halvcirkelformat, täckt av ett hjässvalv. Långhusskeppen har plana trätak. Kyrkans inredning är av enhetlig karaktär i nyklassicistisk stil. Orgelfasaden är utförd efter ritning av Åbom 1872. Vid en renovering 1993 tog man fram äldre målad dekor och återställde den gamla altarringen.