Stäng fönster Kalix kn, BJÖRKFORS 2:39 BJÖRKFORS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - År 1886 byggde Nordanskärs kapel. Efter att ha stått öde länge, revs kapellet och flyttades till Björkfors 1944. Planritningen finns endast bevarad från det äldre kapellet. Efter flytten fick tornet en ny konstruktion, sidoentréerna och det mittersta korfönstret togs bort. En sakristia tillbyggdes.

Björkfors kyrka är liggtimrad. Den har en rektangulär plan, västtorn, femsidig korutbyggnad samt en utskjutande sakristia i norr. Sadeltaket är plåttäckt. Fasaderna är klädda med vitmålad, liggande träpanel. Långhuset har spetsbågiga fönster. Bogårdsmuren, i blästrad betong, ritades av Lena Möller 1966-67.

Interiören är i stort den ursprungliga. Kyrkan har ett klöverbladsvälvt mittparti samt lägre sidopartier, åtskilda genom smalare pelare. Väggarna är klädda med vitmålad, liggande träpanel, även taket täcks av panel. Kyrkan har trägolv och bänkar i öppna kvarter.

Den konstnärliga utsmyckningen är utförd av Alvar Granström och Carl Otto Svensson.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998