Stäng fönster Östhammar kn, FILMS-ÖSTERBY 3:38 NORDSCHAKTLAVEN

Nordschaktlaven
Under 1890-talet upptogs ett nytt schakt - Nordschaktet - på östra sidan om Sjöhagsgruvan. Över schaktet uppfördes 1903 ett uppfodringstorn med s.k. linguidad hiss för både malm- och persontransport. Troligen var det ångdrivna spel som från början drev hissen placerat i den närbelägna byggnaden Norra maskin. I slutet av 1930-talet elektrifierades gruvspelet och vid samma tid sattes en ny hiss in. År 1975 ersattes spelet i Norra Maskin med ett nytt som placerades i en nybyggnad invid laven. År 1980 rustades laven upp, bl.a. förstärktes den med stålbalkar och den nedre öppna delen kläddes in med locklistpanel. Laven användes till slutet av 1980-talet. Nordschaktlaven är byggd i trä och utvändigt klädd med locklistpanel. Laven, som smalnar av uppåt, har ett högt brant tak med kraftigt taksprång och krönt med två takryttare. Fönstren är höga, smala och spetsbågiga. Taket och "våningsbanden" är spåntäckta. Fasaden är rödfärgad förutom nederdelen, som är tjärad. Invändigt finns hissen bevarad men en betongplatta är gjuten över hisschaktet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Upplands län, 1998-12-18, Dnr 221-175-98