Stäng fönster Finspång kn, REGNA 4:1 M.FL. REGNA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - REGNA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger 2 mil norr om Finspång, öppet på en höjd nära Kyrk- och Prästgårdsvikarna - en del av Regnaren i sjöplatålandskapet med vid utsikt över bygden. Den är omgiven av bebyggelse av sekelskifteskaraktär. Miljön är välbevarad och här finns bl a ett vandrarhem (f.d. ålderdomshem) jämte en f.d. skola granne med kyrkan. Prästgården, Lenestad, ligger ute på en udde i Regnaren 700 m nordost om kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med ingång på sydsidan och sakristia på norra sidan. Korets utseende är inte känt. Enligt uppgift var kyrkan 14,5 m. lång och 6 m. bred. Kyrkan försågs med läktare 1641 och 1697. Ett vapenhus fanns enligt uppgift på den södra sidan år 1670. Kyrkan var välvd. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. Möjligen ingår en del av den norra muren i den befintliga kyrkans norra mur. Till kyrkan hörde en klockstapel av trä.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1785-87 efter ritningar utarbetade av länsbyggmästare Magnus Beurling och under ledning av byggmästarna Sven Dahlberg och Jöns Hederström. Den består av ett rektangulärt långhus med ett tresidigt avslutat korparti, en halvrund sakristia i öster samt västtorn. År 1913 eldhärjades kyrkan svårt, men återuppbyggdes därefter på de gamla murarna, efter ritningar utförda av arkitekt Gustaf Linden.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Såväl exteriör som interiör präglas av återuppbyggnaden 1913. Västtornet fick då sin karaktäristiska överbyggnad med svängd huv, lökkupol och spira. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Efter 1913 fick interiören en ovanlig närmast nationalromantisk prägel. Interiören täcks av ett kassettindelat tredingstak. Koröppningen är formad som en parabelbåge och koret täcks av ett stjärnvalv. Eftersom branden utbröt under en gudstjänst kunde de flera inventarier räddas, bl.a. Pehr Hörbergs altartavla från 1792 som fick en ny altarädikula 1913 i jugendbarock med vridna kolonner. Predikstol utan tak, dopfunt, orgel och läktare utfördes samma år. Bänkinredningen är öppen.