Stäng fönster Enköping kn, TORSVI 1:5 TORSVI KYRKA

Historik
Torsvi kyrka ligger på södra sidan om en bergsluttning. Bogårdsmuren uppfördes på 1770-talet, liksom stigluckan i öster.

Kyrkobyggnaden är uppförd av gråsten. Den består av ett rektangulärt långhus, salkyrka, med sakristia i norr och ett litet vapenhus av trä i söder. De höga, spetsiga gavelröstena pryds av tegelblinderingar.

Kyrkans ålder är något osäker, sannolikt är den senmedeltida. Intressant är sydportalen av romansk typ med tegelomfattning. Sakristian ligger inte i förband med långhuset, den har daterats till 1400-talets senare del. Vapenhuset uppfördes 1812, rester av ett medeltida vapenhus av trä har dock hittats.

Uppgifter om kyrkans ursprungliga innertak finns ej, nuvarande tak av gipsade brädor tillkom 1758. En större restaurering utfördes 1784-85, då fick fönsteröppningarna sin form och interiören sin nuvarande karaktär.