Stäng fönster Sollefteå kn, HAMRE 6:1 LÅNGSELE KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - År 1801 besiktigade byggmästaren Simon Geting den gamla kyrkan, som föregåtts av minst en medeltida kyrka. Nybyggnad rekommenderades, och Geting gjorde 1812 ett ritningsförslag, som samma år lätt retuscherades av Per Wilhelm Palmroth vid ÖIÄ. Geting utsågs till byggmästare och lade 1815 grunden, men först 1826-27 restes kyrkan. Den sista gudstjänsten i den gamla kyrkan, som låg intill den nya, hölls i juni 1827, varefter den revs. Den nya invigdes i oktober.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär kyrkobyggnad med kor och bakomliggande sakristia samt torn i öster, helt enligt ritning 1812. Ingång i väster genom ett 1956 tillbyggt vapenhus, samt mitt på södra långväggen, ursprungligen även på den norra.
Byggd i gråsten, vapenhuset i tegel. Fasaderna slätputsade i vitt, sockeln i grått. Takbeklädnad kopparplåt, ursprungligen furuspån.

EXTERIÖR - Östtornet något indraget i långhuset, öppen lanternin av trä, krönt av ett kors. Rundbågiga fönster även över sidofasadernas ingångar. Sadeltak. Vapenhuset lägre än långhuset.

INTERIÖR - Interiören präglas av den välarbetade inredningen från 1850-talet och är relativt oförändrad. Väggarna och trä-tunnvalvet är vitputsade. Valvet var ursprungligen målat av Olof Hägglund med moln och änglahuvuden. Väggarna är indelade i svagt försänkta fält. Från början saknades altartavla; i en nisch i korväggen stod ett gulmålat kors. 1849-50 utförde Olof Hofrén utsmyckningen av altarväggen, vari även dörrarna till sakristian inkomponerades. Över dessa dörrar sitter målningar med motiven "Kristi uppståndelse" och "Nattvardens instiftande" inom förgyllda ramar. I det stora rundbågiga mittfältet en nisch med en målning i gröngrå toner, ett exotiskt landskap med vajande palmer. Framför nischen ett kors med silverfärgad svepduk och törnekrona.
Hofrén utförde samtidigt en ny predikstol, rikt skulpterad, med blått draperi målat på väggen. Dessförrinnan användes den gamla kyrkans predikstol, vitmålad. Öppen bänkinredning i fyra kvarter, gråmålad. Orgelfasad av Olof Hofrén, orgeln byggd 1849 av J Blomquist och A V Lindgren. Under läktaren en diskret underbyggnad med förråd och toalett.