Stäng fönster Töreboda kn, VALLA 8:1 VALLA TINGSHUS

Historik
På platsen har hållits ting åtminstone mellan 1641 och 1890. År 1686 uppges ett tingshus vara uppfört av krögaren i den angränsande gästgivaregården. Möjligen var det samma tingshus som omtalades 1739 och utdömdes 1758. År 1791 omtalas två flygelbyggnader, varav den ena - ännu bevarad - inrymde gästgiveriet.

Den nuvarande byggnadens bottenvåning av spritputsad och vitkalkad sten uppfördes 1760 med Johan Gottlieb Günter som byggmästare. År 1816 ombyggdes huset varvid den övre våningen med rödfärgad panel i timmer torde ha tillkommit. Sista tinget vid Valla tingsplats hölls1890. Samma år såldes huset och nyttjades som mejeri fram till ca 1925. Vid mitten av 1940-talet restaurerades byggnaden och inrättades till hembygdsmuseum. Den gamla tingssalen är fortfarande bevarad.