Stäng fönster Kramfors kn, VIBYGGERÅ PRÄSTBORD 1:25 VIBYGGERÅ GAMLA KYRKA

Historik
Medeltida, något skev salkyrka, enligt en uppgift uppförd under 1200-talet, enligt andra 1400-talet. I söder ett vapenhus, möjligen 1600-tal, ej i förband med salkyrkan, med spånklätt sadeltak och gavel, och i norr en träsakristia från 1647, som ersatt den ursprungliga stensakristian.

Tomten är till sin yta mycket begränsad, förr omgiven av bogårdsmur, idag av ett enkelt trästaket av inhängnadstyp. I öster finns en rekonstruerad stegport i trä, gavlarna och det toppiga sadeltaket klätt med tjärad rundspån. Den mesta marken vetter mot S, vanligen högt växande gräs, endast en gravvård i koppar från förra hälften av 1800-talet. Mot öster finns en minnessten rest 1911 över Petrus Laestadius,1802-1841, församlingens förste kyrkoherde. En klockstapel, uppförd 1754, har funnits, men sedan klockorna flyttats till nya kyrkan 1874 revs den något årtionde senare.