Stäng fönster Mönsterås kn, STRÖMSRUM 2:7 HARBERGSKA GÅRDEN

Historik
Pataholm är Ålems sockens äldsta handels- och utskeppningsplats och var tidigare lydköping under Kalmar. Redan på 1520-talet omtalas Pataholm som "olaga hamn".
Vid 1800-talets mitt expanderade handelsverksamheten kraftigt i Pataholm. En av de handelsgårdar som då byggdes - troligen på 1840-talet - var en gård där färgaren Harberg på 1860-talet startade sin rörelse. Gården är timrad i två våningar under tegeltak och har gråmålad locklistpanel. I bottenvåningen finns inredningar från 1880-talet, då huset användes för bad- och brunnsverksamhet. Främst märks målningar av Axel Roth i den s.k. societetssalongen. I övervåningen har marinmålaren Oscr Hullgren en ateljé, som kvarstår i stort sett oförändrad sedan konstnärens död 1948.
Harbergska gården är idag museum och samlingslokal.