Stäng fönster Gotland kn, TOFTA KYRKOGÅRDEN 1:1 TOFTA KYRKA

Historik
Tofta kyrka är med undantag av sakristian i sin helhet uppförd under medeltiden. Kyrkans äldsta del är de nedre partierna av tornet, vilka i början av 1200-talet fogades till en nu riven 1100-talskyrka. Grundmurarna av denna äldre kyrkobyggnad på platsen påträffades under golvet i den nuvarande kyrkan vid en restaurering 1958-59. Tornet fullbordades vid mitten av 1200-talet, och omkring hundra år senare ersattes det gamla koret och långhuset med motsvarande byggnadsdelar i gotisk stil. Sakristian byggdes 1881.

Av större förändringar av kyrkans yttre som företagits sedan byggnadstiden kan nämnas att faltaken över kor och långhus sänktes och belades med tegel på 1860-talet. Då togs också ett par stödmurar vid långhusets västra gavel bort och ersattes med dragstag av järn. Nya kolonnetter i ljudgluggarna sattes in 1926.

Invändigt har kyrkorummet under efterreformatorisk tid inretts med bänkar, predikstol, altaruppsats m.m.