Stäng fönster Gotland kn, TOFTA KYRKOGÅRDEN 1:1 TOFTA KYRKA

Historik
Tofta kyrka är uppförd av sten under medeltiden. Planen består av långhus, smalare rakslutet kor med sakristia i norr, och ett västtorn. Tornet är äldst; dess nedre del härstammar från början av 1200-talet, då det uppfördes till en tidigare, mindre kyrka. Grundmurar till den äldre kyrkan, troligen från slutet av 1100-talet, har påträffats under den nuvarande kyrkans golv. I mitten av 1300-talet uppfördes nuvarande långhus och kor. Sakristian är från 1881. Den vitputsade exteriören präglas av det höga tornet, vars övre del tillkom vid 1200-talets mitt. Det har kolonnettförsedda ljudgluggar i två våningar samt spetsiga gavelrösten och spira. Sadeltaken över långhuset och det lägre koret, som tidigare hade betydligt brantare fall, sänktes på 1860-talet. Ingång sker genom en rikt utsirad spetsbågig perspektivportal på långhusets södra vägg; den mindre korportalen är utförd i samma stil. Omfattningen till tornets tidigare västportal återfinns numera på långhusets nordsida. Endast fyra fönsteröppningar bryter upp murarna: två spetsbågsfönster i söder och ett i öster, samt tornets rundfönster i söder. Långhuset täcks invändigt av fyra tältvalv, vilka uppbärs av en mittkolonn med ornerad bas och kapitäl (motsvarande kapitäl i den äldre kyrkan används nu som bas under dopfunten). Vida spetsbågiga muröppningar sammanbinder långhuset med ringkammare och kor, vilka också täcks av tältvalv. Vid restaureringen 1958-59 (arkitekt Nils Arne Rosén) framtogs målningsfragment från 1300-talets mitt på triumfbågsväggen. 1200-talsmålningar finns i tornet. I långhusfönstret finns rester av medeltida glasmålningar

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.