Stäng fönster Motala kn, VINNERSTAD 7:34 VINNERSTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - MOTALA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Vinnerstad införlivad 1967.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger strax utanför Motala utefter vägen mellan Motala och Fornåsa på en höjd i ett småkuperat landskap. Den är omgiven av prästgård (nu restaurang) och en f d skola. 500 m nordväst om kyrkan återfinns en kolerakyrkogård.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett tvåskeppigt, nära nog kvadratiskt långhus, ett smalare, rakslutet kor, sakristia på korets nordsida samt torn i väster. Kyrkan, med långhus och smalare kor, härstammar från 1100-talets senare del. Korets östliga avslutning är inte med säkerhet känd. Efter det att kyrkan färdigställts tillbyggdes tornet kort tid därefter. Under senare medeltid förlängdes koret en trave´ samt sakristia och vapenhus tillbyggdes. År 1897 genomgick kyrkan ett antal viktiga förändringar. Vapenhuset utökades och införlivades med kyrkorummet, som då blev dubbelt så stort och gav intryck av att ha ett sidoskepp. Tornet byggdes också om och försågs med ny torntrappa i en tillbyggnad på södra sidan. Det tillbyggda trapptornet avlägsnades dock vid arkitekt Kurt von Schmalensees restaurering 1952-53.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den medeltida kyrkans långhus och kor täcks av skilda plåttäckta sadeltak. Från kyrkans äldsta byggnadsfas återstår delar av en praktfull kolonnportal, ursprungligen kyrkans huvudportal i söder, men i samband med ombyggnaden på 1890-talet flyttad från ursprunglig plats. Vid 1950-talets restaurering placerades de skulpterade delarna kring sidoskeppets västportal och kompletterades i viss mån med nyhuggna delar. Exteriörens perspektivfönster och historiserande stilelement, såsom sidoskeppets trappstegsgavlar och västtornets bågfris, tillkom i samband med 1890-talets ombyggnad. Kyrkorummet välvdes under senmedeltiden samt försågs med figurativa kalkmålningar, framtagna vid Schmalensees restaurering. Denna hade som främsta syfte att i största möjliga mån återställa kyrkan till det utseende den hade före 1897. Cementgolvet från den föregående restaureringen togs bort och nivån sänktes. Orgelläktaren flyttades till den södra utbyggnaden, och en huvudingång skapades genom tornet. Ett gammalt söderfönster i tornet öppnades. Sidoskeppets östra portal från 1897 sattes igen. De gravstenar som tidigare förpassats ur kyrkan och monterats på sakristians ytterväggar återfördes till kyrkorummet. Ett nytt altare murades upp mot östra korväggen och på det lades den medeltida hällen. Det senmedeltida lybska altarskåpet fick 1953 åter plats på altaret, medan Engmans målade altartavla från 1857 hängdes för den igensatta östra ingången. Predikstolen gjordes 1642 i Vreta och målades år 1700. Sedan 1897 är ljudtaket borttaget.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Den medeltida dopfuntens cuppa är väl bevarad med troligtvis ursprunglig färgsättning, med vita grekiska kors mot röd bakgrund. Triumfkrucifixet från 1300-talets senare hälft visar släktskap med domkyrkans triumfkrucifix. En Mikael- och en Mariaskulptur från medeltiden finns också bevarade och uppsatta.