Stäng fönster Östhammar kn, ÖREGRUND 7:163 ÖREGRUNDS KYRKA

Historik
Öregrunds kyrka, belägen på ett näs nära stadens hamn, består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i söder. På en höjd söder om kyrkan står en klockstapel. Den vitputsade kyrkan är uppförd av natursten med inblandning av tegel. Kyrkorummet nås via vapenhuset. Kyrkan uppfördes efter att Öregrund grundlades 1491, och bestod ursprungligen av det nuvarande långhuset. Vapenhuset tillkom troligen senare. I slutet av 1600-talet utvidgades vapenhuset åt väster för att rymma ett gravkor för ätten Brask. Gravkoret, som stod färdigt 1691, utrymdes 1820 och fungerar numera som förråd. Kyrkan skadades vid stadsbränder 1652 och 1719. Sakristian byggdes 1734-37 i samband med reparationer efter branden 1719, då en tidigare sakristia troligen förstördes. 1763-64 förnyades stora delar av inredningen, bl.a. tillkom ny altaruppsats och läktare. Vidare tillkom sluten bänkinredning, som ersattes av öppna bänkar på 1890-talet. 1914 restaurerades kyrkan under ledning av arkitekten Anders Roland. Läktaren sänktes, interiören vitkalkades och inredningen målades och renoverades. Vidare byggdes en värmekammare på sakristians västra sida. 1968 gjordes en del underhållsarbeten, varvid bänkarna, läktarbarriärer och altarrundeln reparerades och målades.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996