Stäng fönster Sunne kn, SUNNE KLOCKARGÅRD 18:1 SUNNE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SUNNE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger synligt på en höjd i odlingsbygden ovanför Sundet ner mot Mellanfryken. Den nuvarande stenkyrkan uppfördes ursprungligen på 1600-talet, men har brunnit och omgestaltats flera gånger, senast på 1880-talet. Den föregicks av en liten medeltida träkyrka. Bredvid kyrkan finns ett gravkapell från 1799.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Träkyrka från medeltiden. Denna kan från början eventuellt ha varit en stavkyrka som sedan tillbyggts och ombyggts. Några inventarier, däribland en täljstensfunt från och ett senmedeltida altarskåp (nu i Statens historiska museum i Stockholm) har bevarats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade kyrkan har korsformat plan med tresidigt korparti, sakristia i vinkeln mellan korpartiet och den norra korsarmen samt torn i väster. En stenkyrka uppfördes 1641 och brann 1699. Den var enligt uppgift byggd av gråsten och hade sannolikt torn i väster. Kyrkan återuppfördes vid 1700-talets början och ombyggdes 1798, då den försågs med det befintliga korpartiet och sakristian. Två år senare påbyggdes tornet med en lanternin, krönt av en liten spira. Kyrkobyggnaden eldhärjades återigen 1886. Vid återuppbyggnaden 1886-88 återanvändes murarna från såväl 1600- och 1700-talen. Genom tillbyggnad av korsarmar och en nygestaltning av exteriör och interiör fick den karaktären av en nygotisk korskyrka, efter ritningar av arkitekt Adrian Crispin Peterson.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Västtornet kröns av en spira. Murarna är putsade, såväl exteriört som interiört. Interiörens nuvarande prägel härrör till största delen från restaureringen 1933-34, utförd av arkitekt Gustav Birch-Lindgren. Det tidigare innertaket i trä ersattes med murade stjärnvalv. I koret och gångarna byttes trägolvet ut mot tegelgolv. De tidigare korfönstren ändrades och bytte plats. Koret avgränsades med ett järngaller i konstsmide och ett dopaltare inrättades vid södra korväggen. Predikstolen från 1888 inbyggdes och gjordes rymligare och ett nytt altare byggdes. Läktarna förminskades och sänktes och bänkarna kortades av.