Stäng fönster Svalöv kn, KÄLLS NÖBBELÖV 2:17 KÄLLS NÖBBELÖV GAMLA PRÄSTGÅRD OCH GAMLEGÅRD

Historik
Enligt syneprotokoll den 23 juli 1807 uppfördes Källs Nöbbelövs prästgård av kyrkoherde Pehr Sandberg. Gamla prästgården i Källs Nöbbelöv, även kallad Gamlegård, har varit helt kringbyggd och markerar slutenheten mot yttervärlden genom att alla dörröppningar vetter in mot gårdsplanen. Den södra längan, som var en modern ladugårdsbyggnad brann ned till grunden 1953. Källs Näbbelövs prästgård från 1806 är tredje generationens prästgård på samma plats. Prästgården är en typisk skånsk bondprästgård med rötter i 1600-talet. Av gårdens ursprungliga längor återstår idag prästbostaden i väster och undantagslängan i norr med kort vinkel i öster. Gårdsplanen är helt belagd med kullersten. Bostadslängan i väster är uppförd av korsvirke med fyllningar i bränt, delvis mönsterlagt tegel. Mönstrade väggtavlor är ovanligt på den skånska landsbygden och visar på prästgårdens höga status. Det ålderdomliga taket är stråtäckt. Undantagsbostaden i norr och öster är ombyggd i etapper. Äldst är den östra flygeln. Hela byggnaden är byggd i korsvirke där facken är fyllda med lersten, lerkline och bränt tegel. In mot gården är korsvirket delvis klätt med faluröd locklistpanel. Källs Nöbbelövs prästgård blev utan egen präst 1929. Arrendatorn flyttade upp till prästbostaden för att 1939 få en ny bostad väster om prästgården. Därefter har prästgården stått tom och fram till 1980 delvis fungerat som hembygdsmuseum. Sedan 1991 är prästgården privatbostad.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Malmöhus län, 1994-09-27, Dnr 221-2976/92