Stäng fönster Falun kn, GRUVDRÄNGEN 1 BULT KARL-ERIKS STUGA

Historik
Bult Karl-Eriks stuga är en ovanligt väl bevarad gruvarbetarstuga belägen i stadsdelen Elsborg i Falun. Elsborg ingår som en viktig miljö inom världsarvet Falun. Bygganden utgör ett gott exempel på de många gruvarbetarstugor, som var den vanliga boendeformen för gruvarbetarna vid Falu gruva. Den återspeglar på ett tydligt sätt boendevillkoren för en gruvarbetarfamilj i Falun i äldre tid.

Bult Karl-Eriks stuga är sannolikt uppförd på 1600-talet i samband med att Elsborg reglerades och blev en stadsdel för gruvarbetarna vid Falu gruva. Byggnaden har den för gruvarbetarstugorna typiska utformningen med gavel mot gatan och endast ett rum. Interiören bär prägel av 1800-talets första hälft. Stugan har bebotts av gruvarbetare fram till 1900-talet. Under en period inhyste huset ett skomakeri.

Huset anses vara Faluns minsta bostadshus med 9 kvm bostadsyta. Under åren 1882-1910 beboddes stugan av Karl-Erik Hellström, som givit stugan dess namn, med hustru och sex barn. Stugan genomgick en renovering 1992-93.

Bult Karl-Eriks stuga är en enrummig gruvarbetarstuga, 3x 3 meter stor. Byggnaden är uppförd av liggande timmer i en våning. Fasaderna är klädda med faluröd träpanel. Taket är täckt med lertegel. Interiören består av 1 rum. Väggarna är lerklinade och dekorationsmålade. Väggarnas nederdel under bröstningslisten är marmorerad, meden de övre väggpartierna är målade i en rosa kulör med ett svart mönster. Taklisten är prydd med en enkel blomdekor.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Dalarnas län, 2007-09-03, Dnr 432-12082-91