Stäng fönster Linköping kn, FLISTAD 9:1 FLISTAD KYRKOGÅRD

FÖRSAMLING - FLISTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger ungefär en mil nordväst om Linköping nära ett vägskäl på en moränhöjd med vida utblickar över det fornlämningsrika landskapet, särskilt mot öster där kyrkan kan ses på långt håll. Den är omgiven av en f.d. skola, prästgård, församlingshem jämte några villor och en jordbruksfastighet. Kyrkans yttre har alltjämt medeltida karaktär och genom att kyrkogården är öppen österut utgör Flistad ett av östgötaslättens bästa exempel på hur de medeltida kyrkorna exponerades i landskapet.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade stenkyrkan, troligen från 1100-talet, har intakt romansk planform med rektangulärt långhus, smalare absidkor och samtida västtorn. Sakristian i norr tillbyggdes under 1600-talet. Ett vapenhus, av okänd ålder har funnits i söder. Det revs 1836.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans sadeltak ock tornspiran är klädda med spån. Kor- och absidfasaderna är dekorerade med romanska lisener och rundbågsfriser (absidens lisener delvis rekonstruerade vid restaurering 1942). Västtornet är förhöjt, troligen vid 1200-talets mitt. Det blev då avtrappat, vilket ger intryck av att tornet omsluts av långhusmurarna åt söder och norr, men har egentligen murar lika breda som långhuset i bottenvåningen. Det har även en 1200-talsportal på nordsidan och ingång till ett trapplopp på sydsidan. År 1836 genomgick kyrkan en restaurering då bl.a. fönstren förstorades och den västra ingången upptogs. Ingång via tornet i väster. Kyrkorummet välvdes under senmedeltiden och valven målades av en konstnär tillhörig Risingeskolan. En gammal, numera försvunnen inskrift omtalar, att målningarna fullbordades 1505. Den ursprungliga öppna takstolen bevarades ovan valven och är väl utförd samt ornerad. Vid Erik Fants restaurering 1942 framtogs de medeltida kalkmålningarna och den i senare tid vidgade triumfbågen gjordes åter trängre. Ett stort 1800-talsfönster igensattes vid samma tillfälle. I triumfbågen hänger ett triumfkrucifix från 1100-talet och på sakristians nordvägg ett 1200-talskrucifix. På altaret står det senmedeltida altarskåpet, som avlägsnats ur kyrkan till-sammans med dess patronus S:t Stefan på 1700-talet. Predikstolen är gjord av Niklas Österbom i Norrköping 1745 och hade tidigare sin plats över altaret. Ny orgel tillverkad av Karl Hanner i Lin-kö-ping inköptes 1836. Bänkinredningen byttes ut 1906, nuvarande med slutna bänkkvarter.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - En medeltida piscina i sten finns bevarad i en nisch i absiden. Kyrkan äger ett processionskrucifix från 1300-talets slut.