Stäng fönster Ronneby kn, EDESTAD 4:5 EDESTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - EDESTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING – Kyrkan ligger avskilt omedelbart söder om järnvägen och 50 m söder om Klintabäcken. På en backe söder om kyrkan står en klockstapel. Under 1100-talet uppfördes troligen en träkyrka, av vilken inga spår finns bevarade. Edestads kyrka och offerkälla har varit en av södra Sveriges mest berömda vallfärdsmål. Källan ligger ca 15 m norr om kyrkan. Vallfart och offergåvor är sannolikt förklaringen till kyrkans rikedom på medeltida träskulptur. Till kyrkomiljön hör två generationer skolhus. Läget är fritt mot odlingsmarken i norr och sydost. Socknen består av kuperad skogsmark med odlingsmarken lokaliserad till lerjordarna i ådalarna. Edestad ligger öster om Ronneby.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan består av rektangulärt långhus med smalare och lägre, rakslutet kor, sakristia i norr och vapenhus i söder. Kyrkan är huvudsakligen byggd av natursten. En dendrokronologisk datering av timret i kyrkans takstolar anger för koret fällningstid 1421 (+ -5 år) och för långhuset 1445 (+ - 5 år). Sannolikt har stenkyrkans kor i en första etapp uppförts intill en äldre, kvarstående träkyrka. Timret till sakristians takstol fälldes vinterhalvåret 1509-10. Eventuellt är även vapenhuset, som nämns första gången 1665, byggt under medeltiden.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har vitputsade fasader med stickbågiga fönster. Exteriören har fortfarande medeltida karaktär, fönstrens nuvarande form härrör dock från 1700- och 1800-talet. Samtliga yttertak utgörs av tegeltäckta sadeltak. Kyrkorummet nås via vapenhuset. Mellan långhus och kor en tämligen trång triumfbåge. Långhusets flacka, putsade trätunnvalv tillkom vid en restaurering 1852-53, då bl.a. altarringen tillkom, predikstolen renoverades och nya trägolv lades i långhus och kor. Korets platta trätak är dekorerat med målningar, utförda av målaren Johannes Lundberg 1730. Långhuset har ett segmentvalv av vitputsat trä från 1852.