Stäng fönster Sigtuna kn, ODENSALA PRÄSTGÅRD 3:1 ODENSALA KYRKA

Historik
Odensala kyrka är belägen 4 km norr om Märsta och är synlig från järnvägen Stockholm - Uppsala. Det är en medeltida salkyrka uppförd av gråsten. Den består av ett rektangulärt långhus, fyra travéer varav koret utgör den östligaste, västtorn samt sakristia i norr och vapenhus i söder. De äldsta murarna finns i långhusets två västra travéer, slutet av 1100-talet. Den äldsta sakristian, som nu är materialbod, tillkom förmodligen vid 1200-talets början. Tornet uppfördes under 1200-talet. Från 1200-talets senare hälft härstammar tegelportalen mellan långhus och vapenhus. Under 1300-talets förra hälft slogs valven i långhuset. En viktig byggnadsperiod inträffade omkring 1500. Då utvidgades långhuset åt öster och kyrkan fick ett fullbrett kor, samtidigt uppfördes ny sakristia och ett vapenhus. Vid denna tid utfördes även kalkmålningarna. Under första hälften av 1700-talet förstorades fönstren och tornet inreddes med sittplatser. 1770-71 fick kyrkan nytt tak då det gamla förstörts vid en brand 1769. Dagens interiör är främst ett resultat av arkitekt Agi Lindegrens restaurering 1896. Tornet fick sin nuvarande huv 1940 då den gamla lanterninen brunnit ned.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996