Stäng fönster Krokom kn, OFFERDALS-ÖNET 3:12 ÖNET, PARSTUGA OCH BAKSTUGA

Historik
Gården Önet 3:12 ligger i Önet by i Offerdalsbygden som utgår ett riksintresse för kulturmiljövården. Byn har ett typiskt höjdläge i det kuperade landskapet med åkermarken i sydsluttningar. Första gången byn förekommer på karta är vid en ägomätninge 1781. Då bestod Önet av fyra gårdar samt av tre torp. 1820-1821 storskiftades byn. De sju enheterna var vid denna tid lika stora och utgjordes av skattehemman om vardera ett tunnland skatte. En av byns jordägare, Jon Nilsson, innehade två hemman varav det ena kallades Änget och var obebyggt. Det är denna fastighet som efter storskiftet bebyggdes och blev den nuvarande gården Önet 3:12.
Gården består idag av ett bostadshus från sekelskiftet 1900 utan större kulturhistoriskt egenvärde, en tvåvånig parstuga från årtiondena runt 1850, en bakstuga samt flera ekonomibyggnader från samma tid. Allt är byggt i timmer. På gården finns också en äldre lada som stått på samma plats sedan tiden före laga skiftet.

Ur beslut om byggnadsminne 1990