Stäng fönster Eskilstuna kn, STENGETEN 4 ÖSTER- OCH VÄSTER REKARNE HÄRADERS TINGSHUS

Historik
Inom kvarteret Stengeten 3-4 finns tre bostads- och affärshus längs Köpmangatan, varav det mellersta är ett tingshus för Öster- och Väster Rekarne härader uppfört under 1780-talet. Det norra gatuhuset är också från 1700-talet men dess karaktär härrör från om- och tillbyggnader från 1800-talets första hälft. Det södra gatuhuset uppfördes under 1820-talet. Gårdsbyggnaderna Stengeten 3-4 är uppförda under 1800-talet eller tidigare, med undantag av de komplementbyggnader som uppförts i samband med renovering åren 1987-90. Delar av gården har den äldre kullerstensbeläggningen bevarad.

Anläggningen är en värdefull komponent i den bevarade trästadsmiljön utmed Köpmangatan i Eskilstuna. Byggnaderna har äldre tiders byggnadsskick bevarat både vad gäller exteriöra karaktärsdrag och interiördetaljer såsom planlösning och äldre listverk.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Södermanlands län, 1991-05-21, Dnr 221-375-88