Stäng fönster Härjedalen kn, LILLHÄRDALS KYRKBY 19:7 HÖGEN

Historik
Gården Högen i Lillhärdals kyrkby är en av landets få och en av länets få fullständigt bevarade exempel på den ålderdomliga gårdsform i sluten fyrkant som kallas den fyrbyggda eller nordsvenska gården. I Lillhärdals kyrkby fanns sådana gårdar kvar ovanligt länge. Vid laga skifte, som genomfördes här först 1912, omformades och splittrades gårdarna. Bara Högen undgick flyttning av husen. Gården kom 1924 i Lillhärdals hembygdsförenings ägo och upprustades senast 1980-82.
Gårdsanläggningen är uppbyggd med i princip ett hus för varje ändamål. Byggnaderna är timade eller av resvirke och har bräd- eller spåntak. Själva gårdsfyrkanten består av två boningshus, loftbod, ved- och vagnbod, avträde, loge, stall med foderbodar samt matbod. Gårdsplanen nås genom de båda portlidren; i tre av hörnen finns också mindre ingångar. Det äldsta bostadshuset - gammelstugan - är en envånings parstuga med barfred och fönster med små blyinfattade rutor samt luckor, vilka i likhet med ytterdörren är dekorerade med ett hyvlat rombmönster. Under husets mitt finns en stenkällare. Den nyare stugan är uppförd i en och en halv våning med barfred, daterad 1833. Huset är klätt med stående lockpanel; invändigt finns öppna spisar och schablon- och stänkmålning på väggarna. Loftboden med portlider dateras till 1600-talet och torde vara gårdens äldsta hus. Avträdet, byggt mellan loftbodens portlider och vedboden, är uppfört i början av 1900-talet. Vedboden, uppförd som kornlada 1725, ersattes i denna funktion 1844-45 av den nuvarande kornladan. Redskapslidret mellan vedboden och kornladan i väster innehåller gårdsstall, färdstall, portlider, foderbodar samt matbod med loft; dess norra del uppfördes på 1840-talet och dess södra 1858 eller 1859.
Strax norr om gårdsfyrkanten ligger ladugården från omkring 1900, sammanbyggd med en loge från tidigt 1800-tal. På ladugårdens norra sida är en panelad halmbod tillbyggd. Strax söder om ladugården ligger brunnen med brunnsvinda, och vattenränna direkt in i fähuset. På höjden söder om gårdsfyrkanten står tvåvåningshärbret från 1700-talet och ett stycke utanför gårdsfyrkanten ligger också bagarstugan från 1800-talets mitt och rökbastun från 1700-talet. I fastighetens sydöstra hörn ligger ett eldhus från 1600- eller 1700-talet, hitflyttat från Leveråsens fäbodar, som hörde till gården.