Stäng fönster Lund kn, SANKT PETER 39 GATUHUSEN BREDGATAN 19 OCH 21

Historik
Gatuhuset Bredgatan 19, uppfördes år 1794 i två våningar i ekkorsvirke. De spritputsade fasaderna är avfärgade i ljust gult och det branta sadeltaket är idag klätt med eternitplattor, fönstren är sexrutade. En brandförsäkringshandling ger värdefull information om hur huset disponerades 1828. Första våningen inrymde förstuga, sex boningsrum, tre garderober samt inkörsport. I andra våningen fanns förstuga, sju boningsrum och två garderober. Inget kök fanns i huset; detta var förlagt till norra gårdslängan som numera är riven.
Gatuhuset Bredgatan 21 uppfördes 1790 och byggdes om 1832. Gatuhuset är två våningar högt och har stomme i ekkorsvirke och bränt tegel i facken. Fasaden har ljusgul spritputs. Det valmade sadeltaket är idag klätt med eternitplattor. Gården var tidigare kringbyggd enligt traditionellt mönster med huvudbyggnaden utmed gatan och innanför denna, kring den långsmala gårdsplanen, fanns uthus, magasin och stall. Gårdsbyggnaderna revs 1979. Både huvudentrén och inkörsporten i norr har dubbla fyllningsportar. Mot gårdssidan finns en öppen veranda med lövsågerier i brunt och vitt.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Malmöhus län, 1995-02-13, Dnr 221-6444/90