Stäng fönster Gotland kn, NORRLANDA LISTE 1:4 LISTE ÄNGESBOD

Historik
Ängesboden vid Liste ängar ingår som en brukningsenhet i ängsmark som hävdats på traditionellt vis sedan järnåldern. Den är placerad i fornlämningsrik kulturmark, några hundra meter från Gotlands östkust. Liste ängar är en unik rest av de förr så vanligt förekommande slåtter- och betesängarna. Byggnaden, och den tillhörande marken, tillhör en av tre gårdsparter vid Liste vilka ligger ca 4,5 km inåt land, väster om boden.
Ängesboden uppfördes sannolikt under 1700-talets första del, i första hand som redskapsbod, men även som skydd eller enkel inkvartering vid dåligt väder. Den är byggd med en bulkkonstruktion i en våning och täckt med ett flackt faltak. Ingången är placerad på ena gaveln och utgörs av en enkel bräddörr med smidda beslag. Bredvid dörren finns ett mindre, spröjsat fönster infällt.
Boden omges av en hävdad slåtteräng. Öster om slåtterängen breder den betade strandängen ut sig.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 2003-04-04. Dnr 432-107-02