Stäng fönster Västerås kn, HUBBO PRÄSTGÅRD 1:5 HUBBO KYRKA

Historik
Kyrkans äldsta inventarium är dopfunten i sandsten, med ursprungligt koniskt trälock för vigvattnets skydd, troligen från 1100-talet. Allmänt antas att den första kyrkan på platsen byggdes vid denna tid, sannolikt i trä, möjligen med vidbyggd sakristia i sten

Under 1300-talets första hälft byggdes istället nuvarande kyrka i gråsten med tegelmurade, branta gavelrösten. Den omfattade långhus med kor under samma tak och sakristia mot norr. Sadeltaket var spåntäckt. Över kyrkorummet var ett trätak, oklart i vilket utförande.

Ungefär 150 år senare slogs kyrkorummets tre stjärnvalv, vilande på bastanta hörn- och strävpelare. Mot söder tillbyggdes ett vapenhus som täcktes med ett enklare kryssvalv.

Kyrkorummets första predikstol tillkom förmodligen ganska snart efter reformationen och var placerad på kyrkorummets norra sida. År 1637 uppsattes istället en predikstol på södra sidan. Senast vid denna tid torde även den första riktiga bänkinredningen ha stått klar.

För mer detaljerad historia se byggnaden/Kyrkans historia samt bifogad PDF med detaljerade händelselistor med årtal, upphovsmän och specifika källhänvisningar.

Otryckta källor

Riksantikvarieämbetets antikvarisk-topografiska arkiv (ATA)
• Inventarium upprättat i enlighet med 3 § av kungliga förordningen den 17 april samt venerandum consistorii i Vesterås därpå grundade cirkulären den 9 oktober och den 9 december 1829
• Ihrfors, Eric: Westmannia sacra, handskrift färdigställd 1899-1902, baserad på församlingsarkivens handlingar från äldsta tid fram till omkring 1900

Hubbo församlingsarkiv (HF):
• O I a; 2, handlingar om kyrkobyggnaden 1893-1970
• O I b; 1, handlingar om bårhuset 1955

Västmanlands läns museums arkiv (VLM):
• Kyrkogårdsinventering, redovisad 1984-09-04 av antikvarie Ulla Bergquist

Västerås stadsbibliotek (VSB):
• Glimtar ur Hubbo församlings historia 1850-1990, utgiven 1990-04-07 av studiecirkelgrupp inom ramen för Sveriges Kyrkliga Studieförbund. (stencilerat häfte)
• Krönikebok för Tillberga-Hubbo pastorat 1888-1914, nedtecknad av kyrkoherdarna Adolf Fredrik Berggren och Gustaf Moberg. (stencilerat häfte)

Västerås stifts arkiv (VS):
• Västerås domkapitel E IV b; 39, 1842 års inventarium
• Västerås domkapitel E IV b; 116, 1872 års inventarium

Litteratur
Berggren, Bonzo: Kyrkorna i Västmanlands län: en presentation i text och bild över samtliga kyrkor tillhörande Svenska kyrkan/utgiven av Västmanlands nyheter - Västerås 1982
Redelius: Hubbo kyrka - Västerås stifts kyrkobeskrivningskommitté 1979