Stäng fönster Ragunda kn, FORS PRÄSTBORD 1:3 FORS KYRKA

Skogskyrkogården
1946 togs skogskyrkogården i bruk. Kapellet ligger på en höjd mittför entrén till skogskyrkogården. Nedanför kapellet finns stora kvarter med låga gravstenar. Kyrkogården domineras av tallar och stora gräsytor med inslag av buskar. Minneslunden ligger i söder i anslutning till en fontän.

Kapellet och klockstapeln ritades av arkitekt Kjelll Wretling och invigdes 1964. Det är en modernistisk byggnad i vitslammat tegel med svart plåttäckt sadeltak. Det har en rektangulär byggnadskropp med smalare kordel åt nordväst. Utmed var långsida sitter fyra symmetriskt placerade rektangulära fönster och korets sydsida upptas så gott som helt av fönster. Från ingången till kyrkogården blickar man upp mot ett gavelparti buret av fyra pelare. På gaveln hänger en utsmyckning i kakel. En solid dubbeldörr i trä är placerad mittpå kortsidan i en djup nisch. Exteriört är kapellet stramt hållet. Kyrkorummet präglas av enkelhet där materialen trä och tegel ohöljt redovisas. Takhöjden, de höga smala rektangulära fönstren i långhuset och den glasade väggen i söder ger byggnaden en känsla av rymd.

En teckning av Olof Ohlsson från 1828 visar Fors medeltida kyrka sedd från sydost. På bilden syns en stenkyrka av senmedeltida typ. Den hade fyrsidig grundplan med långhus och kor under ett gemensamt sadeltak. Till höger om kyrkan står klockstapeln från 1765. Fors medeltida kyrka var en av de få tegelstensornerade kyrkorna i Jämtland.

Vid slutet av 1700- talet var den medeltida kyrkan för liten och även förfallen. Det ledde till att man 1811 anlitade Simon Geting för uppförandet av den nya kyrkan. Efter att grunden lagts 1814 dröjde det ända till 1833 innan byggnationen fortsatte. Arbetena fullföljdes av sonen Lars David Geting och kyrkan invigdes 1839. 1834 revs den äldre kyrkan som låg ett stycke söder om den nya. Fors kyrka byggdes i sten under en period då nybyggande i detta material dominerade i Jämtland. Den uppfördes delvis under en tid med låg byggnadsaktivitet vilket kan skönjas i de många år som förlöpte mellan grundläggning och färdigställande.