Stäng fönster Gotland kn, VISBY SLUPEN 4 KV SLUPEN 4

Historik
KVARTERET SLUPEN - Kvarteret Slupen är ett avlångt och kilformat område, som sträcker sig från Strandgatan i väster till Specksrum i öster. I norr avgränsas kvarteret av Specksgränd och i söder av Rostockergränd. Före den nu rådande fastighetsbenämningen tillhörde Slupen Norderrotens första kvarter, med tomterna nummer 47-53. Kvarteret ligger i den norra delen av Visbys medeltida stadskärna, just intill Kruttornet och inseglingsrännan till den medeltida hamnen. I kvarteret finns medeltida lämningar efter bland annat det så kallade Segelhuset. Detta var en större stenbyggnad, varav synliga murverksrester kvarstod ovan mark ännu på 1600-talet. Segelhusets kan ha varit gilleshus för sjöfarande eller fungerat som fyr för fartygen nattetid, genom att lanternor hängdes ut genom fönstren. Namnet Segelhuset kan också gå tillbaka på ordet sigill och antyda en rättslig funktion. På kartan från 1646 markeras kvarteret Slupen som en rektangel om ungefär 13x28 meter, vilket skulle kunna motsvara Segelhusets ursprungliga utbredning. Såväl under mark som ingående i några källare kvarstår idag rester av detta hus. Kvarteret Slupen har ursprungligen sträckt sig längre österut, grundmurar till ett stenhus påträffades där vid grävningsarbeten i början av 1900-talet.
Mattias Schilders karta från 1696-97 visar att kvarteret vid denna tid hade samma utsträckning som det har idag och att tomterna var bebyggda. Tomtindelningen var dock en annan än dagens. En man vid namn Holger Jönsson ägde sannolikt hela kvarteret, men han bodde inte där själv utan arrenderade ut fyra tomter. Övriga delar av kvarteret låg öde i ruiner. Under det expansiva 1700-talet verkar tomterna ha förändrats åtskilligt. Mindre tomter köptes av grannar intill och införlivades till större fastigheter. Under 1800-talet kom tomtbilden att stabiliseras.
Kvarteret omfattar sex fastigheter som i huvudsak präglas av enklare trähusbebyggelse i skiftesverk eller knuttimmer, med ursprung från 1600- och 1700-talet. Den äldre bostadsbebyggelsen har i samtliga fall moderniserats och byggts om och till under 1900-talet, och samtliga trähus har reveterats. Fastigheten Slupen 1 har inga rester kvar av den äldre trähusbebyggelsen. Slupen 1 har istället använts som trädgård av Visby stads barnhem från mitten av 1800-talet fram till mitten av 1900-talet, då fastigheten bebyggdes med tidstypisk villabebyggelse. Under 1900-talet har utvecklingen medfört att kvarteret förvandlats från fattigbebyggelse till eftertraktad bostadsmiljö.
Kvarteret är beläget i den del av staden som kallats för Fiskareroten, vilket anspelar på 1700- och 1800-talets fiskarbefolkning som tillsammans med hantverkare dominerat i kvarteret och stadsdelen. Öster om Slupen 1, där det idag finns en parkering, har det legat en mindre paviljongsbyggnad i trä för försäljning av mejerivaror. Byggnaden revs under 1900-talets början, men dessförinnan utgjorde den en central punkt i det handelscentrum som främst under 1800-talet var lokaliserat kring gatusträckningen Specksrum. Fasta affärsrörelser och hantverkare fanns i de kringliggande gårdarnas bebyggelse. Idag finns ingen handel vid platsen Specksrum eller i kvarteret Slupen, däremot bedrivs på fastigheten Slupen 6 en kaféverksamhet som kan sägas komplettera de idylliska promenadstråken. Kvarteret är väl sammansatt, med en enhetlig bebyggelse och med slutna gårdar längs med gatusträckningarna.

SLUPEN 4 - Fastigheten Slupen 4 är en mindre bostadsfastighet i kvarterets södra hörn, gränsande till Strandgatan i väster och Rostockergränd i söder. Tomtsträckningen har sannolikt varit densamma sedan tomten -bebyggdes efter att ha legat i ruiner under 1600-talet. Kartan från 1696-97 anger att det på nuvarande Slupen 4 och 5 fanns ett öde hus som benämndes Kösters hus eller Segelhuset. Medeltida rester finns i huvudbyggnadens källare i form av murverk. Lämningarna tyder på att det här har funnits en högkällare som numera endast finns bevarad till sitt nedre plan. Källaren har varit sammanbyggd med en motsvarande del på fastigheten Slupen 5. I husklassifikationen från 1785 noteras ett eller två trähus på fastigheten.
Det nuvarande bostadshuset upptar fastighetens västra halva och uppfördes som en knuttimrad enkelstuga vid 1600-talets slut eller 1700-talets början. Fasaden är reveterad och spritputsad, taket är tegeltäckt.
I det sydöstra hörnet av fastigheten finns en mindre förrådsbyggnad från 1942. Denna byggnad har ersatt ett äldre uthus som tidigare låg i den norra delen av fastigheten. Mot Rostockergränd avskärmas gården av en mur krönt med tegelpannor, här finns även en ingångsport. Gårdsrummet är belagt med markbetongplattor och har vissa planteringar. Fastigheten har tidigare främst bebotts av enklare folk, som fiskare, sjömän och hantverkare. Allt eftersom tiden gått har bebyggelsen successivt moderniserats och standarden höjts. Bostadshuset präglas exteriört av en renovering gjord 1942.