Stäng fönster Fagersta kn, VÄSTERVÅLA KAPLANSGÅRD 1:1 VÄSTERVÅLA KYRKA

Historik
Från 1470 finns en skriven handling som nämner ett boställe för en präst i Västervåla. Sannolikt hade ett kapell eller kyrka tillkommit någon gång under detta århundrade. Enligt obekräftade uppgifter var byggnaden placerad på Kapellbacken, sydväst om dåvarande prästgården. I ett visitationsprotokoll från 1628 redovisas att dåvarande kyrka var byggd av trä med spåntäckt tak. Vapenhus och sakristia fanns utbyggda, den senare av sten, däremot inget särskilt kor. Kyrkorummet hade panelklädda väggar och platt panelklätt tak.

Vid visitationen 1628 fattade församlingen beslut om uppförandet av en ny kyrka. Från 1641-42 finns räkenskapsuppgifter om att den befintliga kyrkan/kapellet revs och användbara delar tillvaratogs för nybygget. Vid visitation i februari 1642 var den nya kyrkan nästan färdigställd, förmodligen på den plats där dagens kyrka står, med klockstapel intill. Mot söder fanns ett vapenhus utbyggt och liksom förut var sakristian byggd i sten. Fasader och tak blev i sitt slutliga skick helt spånklädda och rödtjärade. Kyrkorummets bänkinredning var ny, men annars behölls till en början flera av den gamla kyrkans inventarier. En ny predikstol av Johan Snickare insattes 1647. År 1715 försågs koret med en snidad altartavla som alltjämt är i bruk.

Vid en större upprustning omkring 1770 förstärktes timmerstommen med stångjärn från Engelsbergs bruk och byggnaden höjdes två stockvarv. Kyrkorummets valv och väggar kläddes med nya paneler som vitlimmades respektive marmorerades. Samtidigt var klockstapeln försatt i ett förfall som tycks ha blivit alltmer ohjälpligt. I ett brev den 9/8-1791 påbjöd domkapitlet att den snarast måste rustas upp.

Istället för att rusta upp klockstapeln lät församlingen 1793 lägga grunden till ett torn, fullbordat året därpå. För ritningarna svarade byggmästare Eric Sjöström som även ledde arbetena. Tornet murades i gråsten direkt inpå det befintliga långhusets västra gavel. Fasaderna gjordes slätputsade och kalkavfärgades vita. Den nya västportalen markerades med en rejält tilltagen omfattning i nyklassisk stil. Tornets tak gjordes kupolformigt, täckt med spån och järnbleck. Överst sattes en koppartäckt lanternin med förgylld kula och kors. Klockorna flyttades upp från klockstapeln och år 1804 försågs tornet med sitt första urverk.

År 1861 följde en sista stor och påkostad upprustning av träkyrkan i Västervåla. En ny sakristia i trä byggdes bakom koret (oklart om norrsidans sakristia i sten revs). Altare och altarring marmorerades. Hela kyrkorummets inredningssnickerier ommålades och förgylldes.

Då nästföljande upprustning inleddes med golvarbeten 1890 visade sig kyrkans timmerstomme vara i oväntat dåligt skick. Församlingen bestämde därför att avbryta reparationsarbetena och istället planera för byggandet av ett helt nytt långhus i sten.

Ritningar upprättades av arkitekt Fredrik Liljekvist 1891 och 1892 inleddes nybygget i anslutning till befintligt torn.

För vidare information om den äldre kyrkan, av vilken det idag inte återstår någonting, se bifogad PDF med lista med årtal över historiska händelser. För vidare information om den nuvarande kyrkans historia se historik på byggnadsnivå/Västervåla kyrka.

Otryckta källor

Riksantikvarieämbetets antikvarisk-topografiska arkiv (ATA):
• Inventering av Västervåla kyrka den 9 oktober 1828, likmätigt Kunglig Majestäts nådiga förordning
• Ihrfors, Eric: Westmannia sacra, handskrift färdigställd 1899-1902, baserad på församlingsarkivens
handlingar från äldsta tid till omkring 1900

Västerås stifts arkiv (VS):
• Västerås domkapitel E IV A: 98b, inventarier 1795 & 1801
• Västerås domkapitel E IV B: 125, inventarier 1861, 1864 & 1946
• Västerås domkapitel F III A: 3, inventarium 1628
• Västerås domkapitel F III A: 8, inventarium 1642
• Västerås domkapitel F III A: 28, inventarium 1774
• Västerås domkapitel F III A: 38, inventarium 1893

Västanfors - Västervåla kyrkliga samfällighets arkiv (VVKS):
• Program för restaurering, av Ärland Noréen 1932
• Arbetsbeskrivning och ritningar, av J R Brander 1935-36
• Förslag till ny orgel och orgelläktare, av Erik Fant 1944 & 1945

Västmanlands läns museums arkiv (VLM):
• Handlingar från renoveringar och reparationer 1987-2000

Litteratur

Andersson, Gillis: Västervåla kyrka, Historisk översikt samt vägledning 1957
Simonsson, Henry: Västervåla – kyrkomiljö vid Åmänningen/Tidernas kyrkplatser, tolv kyrkomiljöer i Västmanlands län – Västmanlands läns museum 1998, s 84-90/
Thorén, Sixten: Västervåla kyrka – historik och vägledning – 1969