Stäng fönster Flen kn, STAMHEMMANET 1 ORRESTA GÅRD

Historik
Orresta gård är belägen på en höjd mitt i Flens nuvarande tätort; det var framför allt på Orresta ägor som stationssamhället växte fram sedan järnvägen anlagts. Trots dessa stora omvälvningar i miljön har gårdsbebyggelsen bevarat en ålderdomlig karaktär. Den består av mangårdsbyggnad och flygel, uppförda av timmer under tegeltäckta sadeltak. Husen är spritputsade och avfärgade i ljusbeige med gröna snickerier. Huvudbyggnaden i en och en halv våning har utskjutande tak, frontespiser och en tvåvåningsveranda med rik lövsågningsdekor samt inglasad bottenvåning, målad i brunt och vitt. Planen är ursprungligen sexdelad men huset har förlängts med envånings flygelpartier - pocher - under låga valmade plåttak. Flygeln är en något påbyggd enkelstuga med en liten förstukvist. Huset har fått sitt nuvarande utseende vid 1800-talets mitt, men byggnadsstommarna torde vara ungefär ett sekel äldre. Gårdsanläggningen omges av en stor parkliknande trädgård.