Stäng fönster Jönköping kn, BRAHE 2 GRÄNNA PEDAGOGI

Historik
Huvudbyggnaden på fastigheten Brahe 2 i Gränna färdigbyggdes och togs i bruk år 1787 som första ordinarie skolhus för den av greve Per Brahe d.y. år 1675 grundade Gränna Pedagogi. Den användes i denna institutions tjänst t.o.m. år 1893 och har sedan dess och fram till år 1971 använts som småskola och handelsskola. Byggnaden är av timmer och uppförd i en våning. Fasaden är klädd med locklistpanel. Byggnaden har ett sadeltak täckt med tegel och vilar på en sockel av putsad sten. Byggnadens förstuga har mot gårdssidan en tillbyggnad från omkring 1900, vilken är klädd med liggande pärlspont och har falsat plåttak.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1999-09-30, Dnr 221-520-89