Stäng fönster Färgelanda kn, NYCKLEBYN 1:15 M.FL. RÄNNELANDA KYRKA

FÖRSAMLING 1995: RÄNNELANDA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen är belägen i de södra dalbygderna med sprickdalar i ett kuperat skogslandskap. Kyrkan ligger för sig på en avgränsad höjd mellan odlade områden. Nordost om kyrkan, något högre belägen, står en brädfodrad, rödmålad klockstapel.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En träkyrka, av i övrigt okänd utformning, fanns troligen under medeltiden. Denna skall ha ombyggts 1726, obekant dock på vilket sätt. Ersatt med ny kyrka strax intill.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande, murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt korparti, sakristia i söder samt torn i väster. Kyrkan påbörjades 1773 efter ritningar av Carl Fredrik Adelcranz, men kom inte att fullföljas efter de ursprungliga intentionerna, korpartiet fick en enklare utformning och ett planerat tornbygge kom ej till stånd. Det befintliga västtornet, liksom sakristian, tillfogades 1943-44, efter ritningar av arkitekt Axel Forssén.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade och genombryts av rundvälvda fönsteröppningar. Långhuset har ett skiffertäckt sadeltak, valmat över östmuren. Det tillfogade, bastanta västtornet, med tredubbla ljudöppningar i väster, kröns av en plåttäckt huv med kort spira. Ingång i väster, via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Det ljusa kyrkorummet med sin strama enkelhet täcks av ett brädvalv, med utskjutande anfang. I slutet på 1800-talet tillkom den befintliga orgelläktaren. Vid Forsséns restaurering på 1940-talet erhöll kyrkorummet en ny färgsättning och äldre inventarier konserverades. Altaruppsatsen härrör ursprungligen från Högsäters gamla kyrka och förfärdigades 1714 av bildhuggaren Nils Falk.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkan har en för Dalsland ovanligt rik samling medeltida träskulptur.