Stäng fönster Gotland kn, VISBY SYSTEMET 6 KV SYSTEMET 6

Historik
KVARTERET SYSTEMET - Kvarteret Systemet ligger i den östra delen av Visbys medeltida stadskärna, alldeles nedanför klintkanten, som höjer sig vid dess östra sida. Det är avlångt och triangulärt till formen, med spetsen söderut. I väster avgränsas kvarteret av Stora Torget och Södra Kyrkogatan, i norr av Nedre Finngränd och i öster av Ryska gränd. Vid kvarterets södra spets ligger den öppna plats som tidigare, under 1700-talet, kallades Schonfeldts Plats.
Man har vid arkeologiska undersökningar hittat medeltida murverk och grundmurar såväl i kvarterets norra som södra delar. Detta indikerar en bebyggelsekontinuitet från medeltid och fram till idag. Kvartersindelningen är densamma som under 1600-talet. Troligt är att två eller flera mindre medeltida kvarter kan ha sammanslagits före denna tidpunkt. Den södra kvartersspetsen har troligen sträck sig ytterligare söderut, där man har påträffat medeltida grundmurar under marknivå. Området var ett av de mest vattenrika i staden. Redan under medeltiden fanns sannolikt en pump i dess södra del. Rörledningar drogs ned till Klosterbrunnsgatan på 1870-talet, där ytterligare en pump iordningställdes och ersatte en tidigare.
Tomtindelningen och bebyggelsemönstret har varierat sedan medeltiden, om än inte i så stor utsträckning. Enligt Schilders karta från 1697 bestod kvarteret av fyra tomter med nummer 143-146 och var bebyggt med såväl bostadshus som ekonomibyggnader i både sten och trä. Under 1700-talets slut ändrades fastighetsindelningen i kvarteret och kom då till en början att bestå av två tomter, S:t Hansrotens III:13 och 14. Tomt nummer 14 delades sedan upp i ytterligare två delar. På 1930-talet ändrades fastighetsbeteckningarna igen och kvarteret fick namnet Systemet, efter den verksamhet som sedan en tid bedrivits där. Kvarterets fastigheter har huvudbyggnaderna ut mot torget i väster, sedan länge med handel eller serviceverksamhet i bottenvåningarna.
SYSTEMET 6 - Fastigheten är belägen i kvarterets norra del och avgränsas i väster av Stora Torget, i norr av Nedre Finngränd och i öster av Ryska gränd. Tomtstrukturen och bebyggelsen har förändrats genom tiderna, från medeltiden då den sannolikt för första gången bebyggdes och fram till idag.
Den nuvarande fastigheten Systemet 6 motsvarades tidigare, enligt kartan från 1697, av tomterna nummer 143 och 144. Nummer 143 utgjorde den norra tomten och 144 den södra. Dessa två tomter var då bebyggda med vardera ett trähus mot torget, samt stall och lada. Tvillingstrukturen, med byggnader längs Stora Torget fanns alltså redan under 1600-talets slut. Den norra delen fick i slutet av 1700-talet fastighetsbeteckningen S:t Hansroten III:13 och den södra S:t Hansroten III:14. I tomt nummer 14 ingick även det som idag utgör Systemet 5. 1969 bildades dagens tomtindelning.
Idag finns fyra byggnader på fastigheten. De båda sammanbyggda huvudbyggnaderna i kalksten med ursprung i 1760-70-tal, med bostäder och affärslokaler, är belägna i väster, med långsidorna mot Stora Torget. Med långsidan mot Ryska gränd i öster finns ytterligare ett flerbostadshus från 1800-talets börja. På fastighetens norra gård finns en förråds- och lagerbyggnad från 1955.
Trots byggnadernas olika tillkomsttider, samt om- och tillbyggnader, uppfattas ändå dessa som en enhet. Sett från Stora Torget har fasaderna behållit sitt ursprungliga utseende, så även hela den södra delen, samt byggnaden längs Ryska gränd. Sett från den norra delens gård däremot, avslöjar stil och ytskikt ett senare byggnadsskede.