Stäng fönster Varberg kn, LINDBERG 2:1 M.FL. LINDBERGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - LINDBERG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Nya Varberg utbruten omkring 1420, men senare åter införlivad.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan tillsammans med pastorsexpedition och skola är centralt och höglänt belägna, vid vägkorset i Lindberg. Kyrkan och bebyggelsen ligger i utkant av Munkåns dalgång. Socknen består till största delen av öppna odlingsbygder i dalgångar, på sina håll avlöst av skogsklädda höjder.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida kyrka. Enligt Hallands Landsbeskrivning från 1729 var kyrkan byggd av gråsten och hade ett brett västtorn. Kyrkan revs, möjligen med undantag av tornet, i samband med att ny uppfördes vid 1800-talets början.

II: Murad kyrka från 1803-05. Den fastställda ritningen från 1802 visar en salkyrka med halvrunt korparti och ett gaveltorn med lanternin i väster. Tornet skulle enligt ritningen bibehållas från den tidigare kyrkan. Kyrkan revs i sin helhelt 1850, varvid den nuvarande uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den nuvarande, murade kyrkan är uppförd 1851-53 och består av ett rektangulärt långhus med halvrunt korparti och torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är uppförd i nyklassicistisk stil och är utvändigt vitputsad. Murarna artikuleras med hörnpilastrar och en gesims som löper oavbruten runt samtliga byggnadskroppar. Kyrkan har stora rundbågiga fönster och portalerna har ett lunettfönster ovanför dörren. Långhuset täcks av ett flackt sadeltak, och tornet kröns av en huv och lanternin med kort spira. Huvudingångar genom tornets bottenvåning samt mitt på kyrkans norra och södra långsidor. Det invändigt ljusa kyrkorummet täcks av ett tunnvalv med profilerad taklist. En dekormålning från 1904 på väggar och tak avlägsnades 1936. Altaruppsatsen i klassicistisk stil, bestående av en tempelfront inramande ett kors med svepduk, är från kyrkans byggnadstid, liksom predikstolen.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I kyrkan förvaras delar av en medeltida kalkstensdopfunt.