Stäng fönster Karlstad kn, TINGVALLASTADEN 1:2 M.FL. BISKOPSGÅRDEN

Historik
Byggnadsminnet består av huvudbyggnad, två uthus och tillhörande tomt. Huvudbyggnaden började uppföras i slutet av 1770-talet efter ritningar av Hovintendentsämbetet. Årtalet 1778 finns inristat i spiselhällen i köket. Byggnaden har en stomme av timmer i två våningar under skiffertäckt tak med valmat övre fall. Fasaderna har en lockpanel av ålderdomlig typ.
Det ena uthuset/bostadshuset är troligen uppfört 1882, av tegel, på tre sidor putsat och gulfärgat, i en och en halv våning under plåttäckt sadeltak.
Ett andra uthus är uppfört av panelat och grönmålat trä under tegeltäckt sadeltak, troligen 1867. En mellanvägg är uppförd av huvudbyggnadens ursprungliga ytterpanel.
Trädgården är bevuxen med flera äldre träd, bl.a. en stor alm som sägs ha stoppat eldens framfart och därmed även räddat Biskopsgården vid den stora stadsbranden 1865. Almen uppvisar fortfarande synliga brandspår. Mot gatan avgränsas tomten av ett traditionellt utformat spjälstaket.

KÄLLOR: Förteckning över byggnadsminnesmärken som tillhör staten eller står under statsmyndighets eller statsinstitutions omedelbara inseende. Riksantikvarieämbetet och Liber Förlag, 1976. ISBN: 91-38-02814-X
Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Värmlands län, 2002-03-04, Dnr 432-2187-2002