Stäng fönster Kungsör kn, HIMMELSBERGA 8:1 TORPA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - TORPA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Kung Karl (Karlskyrka) utbruten 1700.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger avskilt i en bred sprickdal i en sluttning ned mot odlad mark i den västliga delen av Mälarbygden.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett tvåskeppigt långhus, ett smalare rektangulärt kor, en ytterligare något smalare, kvadratisk sakristia vid korets östsida (ursprungligen kor i den äldsta kyrkan), vapenhus framför långhusets sydportal samt en smärre tillbyggnad (värmekammare) från 1909-10 i vinkeln mellan långhus och kor i norr.

I: I öster kvarstår den äldsta kyrkan, bestående av långhus och smalare, rakslutet kor. Dendrokronologiska prover som tagits från virket i kyrkans ursprungliga långhus tyder på att kyrkans äldsta delar har uppförts under 1100-talets första hälft. Ett torn, samtida med långhuset eller uppfört något senare, har funnits i väster (spår i långhusets västgavel). Detta revs dock när ett nytt långhus uppfördes väster om det gamla.

II: Senare under medeltiden, sannolikt under 1400-talet, kom kyrkan att nybyggas på ett ovanligt sätt. Det ursprungliga västtornet revs och ett nytt, väsentligt rymligare långhus uppfördes väster om det gamla. En triumfbåge öppnades i det gamla långhusets västgavel och det ursprungliga koret igensattes till sakristia. Vapenhuset kan vara samtida med det nya långhuset.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Byggnadskropparna täcks av skilda sadeltak. De putsade murarna genombryts av fönsteröppningar av varierande form och storlek. Den ursprungliga sydportalen med huggna stenar med människo- och djurframställningar i relief är delvis bevarad och utgör ett av Södermanlands märkligaste romanska skulpturmonument. På en av relieferna vid sydportalen står det i runskrift att ”Ödulv gjorde kyrkan”, sannolikt har vi här också stenmästarens namn. Det tvåskeppiga kyrkorummet nås genom vapenhuset. Byggnaden rymmer kalkmålningar från åtskilliga epoker. Äldst är den delvis bevarade romanska målningssvit - den nordligaste kända i Sverige – i bysantinskt påverkad stil som nu döljer sig på vinden ovan det ursprungliga koret. Det på äldre inventarier och inredning rika kyrkorummet täcks av valv möjligen slagna i flera etapper under 1400-talet. Korvalven och triumfbågen bemålades mot slutet av 1400-talet. Vapenhusmålningarna är från omkring 1640. Vid samma tidpunkt pryddes förmodligen även de sex långhusvalven, men dessa målningar är till största delen överkalkade. Långhusets valvribbor och korväggarna dekorerades vid en restaurering 1909-10. Den romanska sandstensfunten har en repvulst.