Stäng fönster Surahammar kn, VIRSBO 2:3 VIRSBO KAPELL

Historik
Sedan Virsbo bruks kyrkogård invigts år 1920 aviserade brukets dåvarande ägare Herman Lagercrantz att han där ville uppföra ett gravkor åt sig och sin familj. Ärkebiskop Söderblom föreslog honom att istället anslå medel till byggande av en ekumenisk kyrka, vilket hörsammades. Bygget pågick 1935-37.

För mer detaljerad historia se byggnaden/Kyrkans historia samt bifogad PDF med detaljerade händelselistor med årtal och specificerade källhänvisningar.

Otryckta källor
Virsbo bruks arkiv (VB):
• Förteckning över lösöre i brandförsäkring 1937
• Handlingar angående kyrkogården 1940-45
• Protokoll fört vid besiktning av Virsbo brukskyrka den 6/8 1974

Västerås stifts arkiv (VS):
• Västerås domkapitel E IV b; 87, visitation den 22-24/8-1930

Litteratur
Berggren, Bonzo: Kyrkorna i Västmanlands län, en presentation i text och bild över samtliga kyrkor tillhörande Svenska kyrkan/utgiven av Västmanlands nyheter - Västerås 1982
Wigardt, Gösta: En ekumenisk helgedom – Virsbo nya kyrka/Julbok för Västerås stift 1937, årgång 32, s 191-198/
Virsbo kyrka, informationsblad, sammanställt 2002 av Bengt Antonsson, utgivet av Ramnäs församling