Stäng fönster Osby kn, LOSHULT 31:1 LOSHULTS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Den äldre kyrkan från 1591 med senare tillägg ombyggdes kraftigt 1825-27 och försågs med nya korsarmar samt ny sakristia efter ritningar av Johan Abraham Wilelius. 1861-63 förlängdes kyrkan åt väster med 20 m och till den tidigare tornlösa kyrkan fogades ett torn efter ritning av Albert Törnquist. Återinvigd 23 september 1827 av biskop V Faxe samt 1863 av biskop J H Thormander.

PLAN OCH MATERIAL - T-formad plan med tvärskepp i öster och utbyggd absidial sakristia Torn i väster med huvudingång. Även separata ingångar till tvärskeppet samt sakristian.

Uppförd av gråsten samt putsad och vitkalkad. Lanterninen målad i grågrönt med vita detaljer. Taktäckning av kopparplåt.

EXTERIÖR - Exteriören oförändrad sedan tillbyggnaden 1863. de efter 1823 års ritning tillbyggda korsarmarna och sakristian avvek delvis från ritningen. Dels lades korsarmarna i liv med korsgaveln istället frö en bit nedanför denna, dels blev korsarmarna högre samt något kortare och sakristian betydligt lägre an på ritningen. Dessutom skedde vissa detaljförenklingar. I förhållande till 1858 års ritning skedde avvikelse endast ifråga om fönstrens antal i långhuset.

INTERIÖR - Kyrkorummet domineras av den ursprungliga altarpredikstolen, i vilken ingår en äldre predikstolskorg från 1590-talet, och dess rika ramverk med infällda målningar. Den nuvarande altarringen har föregåtts av en enklare altarring med endast kontursågade balusterdockor. Innertaken utgjordes ursprungligen ej av nuvarande trätunnvalven utan av platta trätak med dekormålning i form av skyar. Orgelfasaden härrör från 1867. Bänkinredningen, som nu är öppen mot sidogångarna, är delvis förändrad och kvarteren avkortade. I senare tid har även läktarunderbyggnader skett i korsarmarna. Dessas väggar är avfärgade i avvikande färg och dörrarna laserade och dekorerade med rutnät av kopparband.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.