Stäng fönster Östhammar kn, HÖKHUVUD 3:1 HÖKHUVUDS KYRKA

Historik
Hökhuvuds kyrka är belägen vid Olandsån. En framskjutande bergrygg bildar här en höjd i den för övrigt flacka terrängen. Dopfunten från 1200-talets slut och en nyckelskylt på södra dörren från tiden omkring 1300 tyder på att kyrkan haft en föregångare, förmodligen i trä. Det är en medeltida salkyrka uppförd i gråsten. Långhuset har rektangulär plan, tre travéer varav koret utgör en, sakristia i norr, vapenhus i söder. Långhus och sakristia kan dateras till 1400-talets första fjärdedel, valven slogs antagligen under 1430-talet. Vapenhuset tillkom senare, dock senast 1534 enligt daterad kalkmålning. Fönstren förstorades på 1750-talet. Västportalen upptogs 1843-44. 1935-36, under ledning av arkitekt Ärland Noréen, framtogs målningar som överkalkats på 1750-talet. Då avlägsnades även spåren av 1880-talets hårda restaurering.