Stäng fönster Höganäs kn, KYRKOPLANEN 1 VIKENS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Uppförd 1825 efter ritning av Carl Gustaf Blom Carlsson, invigd 23 juli 1826 av biskop V Faxe.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd femsidig sakristia, uppförd 1873. Torn i väster med huvudingång. En separat ingång till sakristian på sydsidan.

Byggnadsmaterialet utgörs av gråsten, sakristian dock av tegel. Putsad och vitkalkad. Taken täckta med tegel, tornspiran spåntäckt.

EXTERIÖR - Byggd efter 1822 års ritning men förenklad. Nuvarande sakristian liksom tornspiran är sekundära. Ritningen utvisar en utbyggd sakristia med separat ingång kombinerad med vapenhus på sydsidan, vilken dock ej uppfördes. En mindre sakristia anslöts istället i öster. Tornets lanternin uteslöts likaså, och tornet tycks ha avslutats av enbart en låg huv. 1856 utbyttes denna mot en rikt utformad tornhuv med åttkantig lanternin, vilken dock på grund av skador nedtogs och ersattes 1880 med den nuvarande spiran. Sakristian hade tillkommit 1873.

INTERIÖR - Det tunnvälvda kyrkorummet präglas i hög grad av 1900-talets renoveringar. Så har ändring skett av bänkkvarterens form och altarringens och läktarens utformning. Ny orgel har även tillkommit. De nuvarande sakristieingångarna upptogs vid tillbyggnaden av sakristian 1873. Altaruppsatsen och predikstolen, båda skänkta 1706, har övertagits från det gamla kapellet.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.